fredag 26 mars 2010

Nu kan vi andas ut, Stockholm bir helt igen

Jag har ju vetat ett tag då calle har skvallrat men detta är så underbart härligt fantastiskt. Vårt vardagsrum är tillbaka!I augusti 2009 låste Carl-Michael Edenborg för sista gången dörrarna till kaféet som bar hans namn i Gamla stan. Utanför stod hundratals stamgäster och grät.

– Vi har nu under vintern träffat på folk som brukade gå dit, som sett helt vilsna ut. Nu är de välkomna hem igen, berättar Carl-Michael Edenborg.

För Edenborg, som även driver Vertigo förlag och utsågs till en av Stockholms största hjältar i På stans nyårs­nummer, öppnar nämligen upp portarna till ett nytt kafé efter påsk. Det är klassiska Café Soda på Bellmansgatan på Södermalm som tagits över.

– Det har varit fik i lokalen sedan 1937. Faktum är att när vi öppnade Café Edenborg ville vi bli som Soda. Kopian blir originalet.

Fiket får det pappahumordoftande namnet Café Sodom.
– Vi vill att det ska vara ett fritt och dekadent ställe, en mötesplats för udda människor. Det kommer att se ut ungefär som tidigare, vi målar om, köper en ny kaffemaskin och sätter in lite bokhyllor bara. Och så ska vi ha jättebra nätverk för dem som vill sitta och jobba här.
Men framför allt vill man bevara känslan från gamla Café Soda. Förutom ett nytillskott: En liten låda i serveringsrummet, som ska fungera som Vertigo förlags kontor.

Café Edenborg hade gott om stamkunder, många författare. Flera böcker skrevs mer eller mindre i lokalen på Stora Nygatan.

– Folk hade fiket som sitt kontor. De kom på morgonen och åt sedan frukost, lunch och eftermiddagsfikade hos oss. Nu hoppas vi att de kommer hitta till oss igen.

”Oss”, det är förutom Edenborg själv även stora delar av personalen från det tidigare kaféet, totalt sju personer, som nu är med som delägare. ”Sveriges enda kolchos”, skojar Edenborg och hänvisar till gamla sovjetiska kollektivjordbruk.

Café Edenborg fungerade delvis också som festlokal där bokutgivningsgillena var högfrekventa. Men några kvällsaktiviteter blir det inte på Sodom, även om man planerar att ha öppet ”hyfsat sent”. Om allt går enligt planerna slås dörrarna upp på annandag påsk, den 5 april. Författar-Stockholm kan äntligen torka tårarna.

Café Sodom, Bellmansgatan 26, t Mariatorget. Mer information på cafesodom.blogspot.com

DNpåstan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar